Dataduik

Weg met tv-abonnementen? Kabelknippen in Vlaanderen

6/12/2023
No items found.

Als gevolg van de digitalisering en de opkomst van streamingdiensten is het voor Vlamingen steeds gemakkelijker om hun traditionele televisieabonnement op te zeggen, ook wel bekend als kabelknippen of cord-cutting. Maar wat zijn de precieze cijfers en trends van kabelknippen in Vlaanderen? En moeten gevestigde mediaspelers zich dan zorgen maken? 

In deze fact sheet duiken we in de recente imec.digimeterscijfers (data 2022) en bieden we een overzicht van de belangrijkste bevindingen over kabelknippen in Vlaanderen. 

Wat is kabelknippen of cord-cutting? 

Cord-cutting, of in het Nederlands ‘kabelknippen’, is een term die wordt gebruikt om het proces te beschrijven waarbij mensen ervoor kiezen om hun traditionele televisieabonnement op te zeggen en in plaats daarvan over te stappen op alternatieve manieren om content te bekijken, zoals via online streamingdiensten als Netflix, Disney+ of Streamz. Naast deze platformen bieden ook Vlaamse zenders zelf hun video’s aan in eigen streamingapps, zoals VTM Go, Play Go en VRT MAX. 

Kabelknippen wordt vaak gezien als een reactie op enerzijds de groeiende beschikbaarheid van betaalbare streamingdiensten en anderzijds de hoge kosten van traditionele televisie-abonnementen. Maar hoe populair is dat kabelknippen in Vlaanderen? En vooral: bij wie en waarom? 

Streamingplatformen steeds populairder

De cijfers van de imec.digimeter tonen aan dat die streamingdiensten inderdaad steeds populairder zijn in Vlaanderen. Het aantal Vlamingen met toegang tot betalende streamingdiensten stijgt tot ruim de helft (56%; +1). 

49% (+0) van de Vlamingen maakt actief gebruik van een streamingplatform. Eveneens noteren we opnieuw een stijging (25%, +2) van het aantal Vlamingen dat meerdere streamingabonnementen cumuleert en die ook effectief door elkaar gebruikt. Vandaag combineert 18% (+3) van de Vlamingen wekelijks twee of meer streamingbronnen. Bij de jongere leeftijdsgroepen (18-44-jarigen) gaat dit over 30% tot 35%.

De cijfers over het bezit van een video-abonnement liegen er niet om. De grote streamingplatformen stijgen aan belang, met Netflix als dominantste speler. De helft van de Vlamingen heeft intussen Netflix. Recentere platformen Amazon Prime, Disney + en Streamz stegen ook sinds hun aankomst op de Vlaamse markt. De grote uitzondering is Apple TV+, die er lichtjes op achteruit gaat.

Adoptie streamingdiensten 2015-2022
Infogram

Meer streaming, dus meer kabelknippers? Neen.

De toegenomen populariteit van streamingdiensten impliceert echt niet automatisch dat er ook meer mensen hun tv-abonnement opzeggen. Bovenstaande tabel geeft ook inzicht in het bezit van digitale tv. Vorig jaar daalde dat bezit van 84% (in 2020) naar 78% in 2021. 

Na die toename van kabelknippen vorig jaar, blijkt uit de imec.digimeter 2022 dat het kabelknippen lijkt te stagneren. Ook dit jaar behoudt 78% digitale tv. Eerder dan verschillende video-abonnementen met elkaar in te wisselen, lijken Vlamingen vaker videoplatformen te combineren

Grafiek - Combinatie digitale tv en streaming 2015-2022
Infogram

Het fenomeen kabelknippen breekt dus niet verder door in Vlaanderen. Tenminste, als we kijken naar de totale Vlaamse populatie. 

Kabelknippen populairder bij nestverlaters

Wanneer we echter inzoomen op de ‘nestverlaters’ (25-34-jarigen), valt op dat de kabelkniptrend zich wél doorzet. Daar heeft nog 63% (-4) een digitale kabelaansluiting en zegde 11% (+3) vorig jaar dit abonnement op. 

Bij die groep van nestverlaters zijn streamingplatformen ook het populairst. 47% (+2) van deze 25-34-jarigen heeft ondertussen toegang tot minimum twee streamingplatformen en 29% (+5) van hen heeft daardoor - naast hun betalende streamingdienst(en) - geen nood meer aan toegang tot een klassiek tv-abonnement. Het traditionele tv-kijken (live afstemmen op een zenderaanbod dat via de kabel binnenkomt) is dus niet meer de norm bij -35-jarigen.

Het is dus vooral deze groep die het meeste druk zet op klassiek tv-kijken.

Prijs tv-abonnement minder doorslaggevend voor kabelknippen 

Naast de opkomst van streamingplatformen wordt ook gekeken naar de stijgende prijzen van digitale tv. Erg veel cijfers vinden we hier niet over in de imec.digimeter 2022. 

Een hint dat de prijs van digitale tv minder doorweegt bij de beslissing om een abonnement op digitale tv stop te zetten vinden we wel wanneer we kijken naar het aandeel mensen dat een abonnement stopzet, uitgesplitst naar inkomen. Kabelknippen is niet populairder bij mensen met geen of een laag inkomen, in vergelijking met hogere inkomens. Op streamingdiensten wordt er echter wel vaker bespaard door het abonnement stop te zetten. 

Meer weten? 

Zit je na het lezen van deze dataduik nog met vragen?
Heb je een tip voor een andere dataduik?

Laat het weten op info@mediapuntvlaanderen.be

Dataduik

Weg met tv-abonnementen? Kabelknippen in Vlaanderen

6/12/2023

Analyse en updates

Hou de vinger aan de pols rond mediaonderzoek via de updates van Mediapunt.
Ontdek onze publicaties met nieuw onderzoek, artikels waarin we dieper in data duiken, aankondingen van interessante events en actualiteitsgerelateerde opiniestukken.

No items found.