Dataduik

Oudere volwassenen en digitale trends: 7 opvallende inzichten

No items found.

De nieuwste editie van de imec.digimeter legt boeiende evoluties bloot in het digitale gedrag van oudere Vlamingen. Hoewel ze niet altijd de early adopters zijn, blijven ook de 65-plussers hun plaats vinden in de snel veranderende digitale wereld. Deze 7 trends springen het meest in het oog.

Deze dataduik is geschreven door onderzoekers verbonden aan GRAY, een onderzoeksinitiatief dat expertise bundelt rond het boosten van gezond verouderen vanuit zeer uiteenlopende domeinen aan de Universiteit Gent.

7 inzichten over oudere mediagebruikers

1. De smartphone verovert terrein op de vaste lijn

Voor het eerst is het smartphonebezit bij 75-plussers groter dan het bezit van een vaste telefoon. 74% van hen bezit nu een smartphone, een stijging van 5% tegenover 2023. Tegelijk daalde het bezit van een vaste telefoon tot 72%. Een historisch kantelpunt dat aantoont hoe mobiel gebruik ook bij de oudste leeftijdsgroep stilaan de norm wordt.

2. Tv blijft koning

Hoewel jongere generaties massaal overstappen op streaming, blijft klassieke televisie bijzonder populair bij ouderen. 73% van de 75-plussers kijkt dagelijks live tv, voornamelijk via traditionele zenders. Televisie blijft voor hen een vertrouwde en toegankelijke bron van ontspanning en informatie.

3. Gamen is niet langer alleen voor jongeren

Gamen via de smartphone is in opmars, ook bij ouderen. Maar liefst één op vier 65- tot 74-jarigen speelt af en toe een spelletje op zijn of haar smartphone. Casual games lijken een toegankelijke vorm van digitale ontspanning, zelfs voor wie niet is opgegroeid met gameconsoles.

4. Nieuwsconsumptie blijft hoog

Ouderen zijn opvallend nieuwsgericht: 99% van de 65-plussers volgt dagelijks het nieuws. De smartphone speelt hierin een steeds grotere rol: 48% gebruikt dit toestel om het nieuws te volgen, gevolgd door de computer (39%) en tablet (25%). Deze cijfers tonen aan hoe mobiel nieuwsgebruik ook in deze leeftijdsgroep ingang vindt.

5. Sociale media blijven populair

Ongeveer de helft van de 65-plussers gebruikt dagelijks sociale media. Vooral Facebook (40%) en WhatsApp (49%) zijn favoriet. Waar jongere generaties zich naar nieuwere platforms zoals TikTok en Instagram bewegen, blijven ouderen trouw aan vertrouwde kanalen die hen verbinden met familie en vrienden.

6. Digitale druk wordt gevoeld

Maar de digitale evolutie wordt niet altijd positief ervaren. 62% van de 75-plussers vindt dat digitale technologieën hen worden opgedrongen door de maatschappij, zonder dat ze daar zelf voor kiezen. Deze 'digitale druk' illustreert het spanningsveld tussen inclusie en overbelasting.

7. Toch bereid om bij te leren

Ondanks die weerstand is er ook optimisme. 67% van de 65-plussers gelooft dat ze digitale vaardigheden kunnen bijleren – een stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar. Wanneer ze hulp nodig hebben, doen ze vooral een beroep op familie. Intergenerationele ondersteuning blijft dus cruciaal voor digitale inclusie.

Conclusie

De cijfers tonen duidelijk dat oudere volwassenen volop in beweging zijn in het digitale landschap. Ze blijven trouw aan bepaalde gewoontes, zoals tv-kijken en Facebook, maar staan steeds meer open voor nieuwe toepassingen zoals gamen en nieuwsapps op de smartphone. Belangrijk daarbij is dat ze zich ondersteund en niet overweldigd voelen.

Meer weten?

Dataduik

Oudere volwassenen en digitale trends: 7 opvallende inzichten

Analyse en updates

Hou de vinger aan de pols rond mediaonderzoek via de updates van Mediapunt.
Ontdek onze publicaties met nieuw onderzoek, artikels waarin we dieper in data duiken, aankondingen van interessante events en actualiteitsgerelateerde opiniestukken.

No items found.