Het mijden van nieuws heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen. Zowel Vlaanderen als de rest van de (Westerse) wereld kent een opmerkelijk stijging van het aantal mensen dat frequent nieuws mijdt. Nieuwsmijden is een evolutie die goed gemonitord dient te worden voor nieuwsmedia in het bijzonder, omwille van de dalende consumptie van nieuws, en de maatschappij in zijn geheel, omwille van de groeiende kloof tussen geïnformeerde burgers en nieuwsmijders.
De coronacrisis vormde een katalysator voor nieuws mijden. In het begin van de pandemie volgden Vlamingen het nieuws op de voet. Vooral de nieuwsuitzendingen zagen een sterke stijging in hun kijkcijfers. Naarmate de pandemie vorderde, haakten steeds meer Vlamingen af van het nieuws.
In dit media.dossier gaan we dieper in op:
Via de banner bovenaan kan u het hele media.dossier downloaden.
Hieronder lijsten we de kerninzichten op.
Tussen 2017 en 2023 steeg het aantal nieuwsmijders van 21% tot 28% in Vlaanderen. Wereldwijd werden gelijkaardige stijgingen opgemeten, vooral in Westerse landen.
Stijgingen in nieuws mijden komen vooral voor in periodes wanneer het nieuws gedomineerd wordt door een grootschalige gebeurtenis, zoals de coronapandemie of momenteel de oorlog in Oekraïne.
Nieuwsmijders zijn vaker vrouwen, Vlamingen met een lager inkomen en lager opleidingsniveau, en politiek linksgeoriënteerd.
Zo proberen systematische nieuwsmijders opvallend vaker hun online nieuwsomgeving te veranderen door bepaalde kanalen te (ont)volgen of instellingen te wijzigen op nieuwsapps en -sites.
Systematische nieuwsmijders hebben een groter wantrouwen in het nieuws. Ze geven ook aan bezorgder te zijn over nepnieuws en vaker geconfronteerd te worden met dit nepnieuws.
Systematische nieuwsmijders negeren of zappen weg als ze nieuws zien. Ze verkiezen vaker activiteiten die niets met nieuws te maken hebben. Bovendien laten ze bepaalde nieuwsbronnen vaker links liggen.
Bepaalde nieuwsmijdingsgedragingen, zoals het uitzetten van meldingen en het mijden van nieuws gedurende bepaalde periodes, kunnen we beschouwen als gezonde manierenom met de grote hoeveelheid nieuws die ons dagelijks bereikt om te gaan.
Positiever, meer oplossingsgericht nieuws, en nieuws dat vaker bericht over Vlamingen hun directe leefomgeving, kunnen een manier zijn om nieuwsmijders opnieuw vaker kwaliteitsvol nieuws te doen raadplegen.
Hou de vinger aan de pols rond mediaonderzoek via de updates van Mediapunt.
Ontdek onze publicaties met nieuw onderzoek, artikels waarin we dieper in data duiken, aankondingen van interessante events en actualiteitsgerelateerde opiniestukken.